ΓΑΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Παρακάτω παρατήθεται η γνώμη του Παναγιώτη Γαλάνη Δικηγόρου περιβαλλοντικού & πολεοδομικού δικαίου:
"Σύμφωνα με τη νομολογία, σε περίπτωση έκδοσης άδειας (γνωστοποίησης) ιδρύσεως και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά παράβαση υγειονομικών όρων, καθιερώνεται κατ' αρχήν το αμετάκλητο της άδειας, εκτός εάν ο παραβιασθείς υγειονομικός όρος είναι ουσιώδης και συντρέχει δόλος του διοικουμένου, οπότε η άδεια ανακαλείται μετά από γνώμη της υγειονομικής υπηρεσίας. Η ρύθμιση αυτή, περιοριζόμενη μόνο σε περιπτώσεις παραβάσεως υγειονομικών όρων κατά την έκδοση της άδειας, δεν ισχύει, προκειμένου περί παραβάσεως όρων μη υγειονομικών, οπότε η άδεια ανακαλείται, χωρίς προηγούμενη γνώμη της υγειονομικής υπηρεσίας.
Περαιτέρω, για την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά την έναρξη ισχύος του υγειονομικού κανονισμού, απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η οποία θα χαρακτηρίζει τον χώρο, όπου πρόκειται να στεγασθεί το κατάστημα, χώρο κυρίας χρήσεως προοριζόμενο για κατάστημα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία καταστήματος σε χώρο που είναι μεν, κατά την οικεία οικοδομική άδεια, χώρος κυρίας χρήσεως, δεν προορίζεται όμως για κατάστημα, αλλά για άλλη χρήση, χωρίς προηγούμενη άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας που να επιτρέπει τη μεταβολή της χρήσεως του εν λόγω χώρου. Ο όρος αυτός δεν είναι ως εκ της φύσεώς του υγειονομικός και, ως εκ τούτου, εάν έχει παραβιασθεί κατά την έκδοση της άδειας, η τελευταία ανακαλείται από την αστυνομική αρχή, χωρίς προηγούμενη γνώμη της υγειονομικής υπηρεσίας (Πρβλ. ΣτΕ 3588, 3412/92, 4806/87, 2292/85).
Το διοικητικό μέτρο της ανάκλησης άδειας λειτουργίας καταστήματος επιβάλλεται συλλήβδην επί παραβιάσεων της υγειονομικής νομοθεσίας (άρθρο 9 του Ν. 4235/2014) ή επί διαπίστωσης αυθαίρετων κατασκευών από τη Διεύθυνση Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών (ΣτΕ 1354/1989, 5875/1999), αλλά και για παραβάσεις που αφορούν στην πυροπροστασία κλπ. Οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται στο προϊσχύον καθεστώς, ήτοι αυτό της έκδοσης άδειας λειτουργίας. Και τούτο είναι εύλογο, διότι απαιτείται η συνεχής διαπίστωση αυθαιρεσιών και όχι η νομιμοποίηση αυτών. Σε περίπτωση που υπάρχει νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δεν συντρέχει η έννοια της «πολεοδομικής παράβασης», κατά την έννοια των ως άνω αποφάσεων."
Πηγή: news.b2green.gr