ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ: ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ & ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ
νημέρωση για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών και την κοινωνία – όπως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – και τη δρομολόγηση σχετικών παρεμβάσεων, καθώς και οργανωτικά θέματα, περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη της 2ης τακτικής συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της "Α-ΤΕΕ/ΤΚΜ" Φώτης Κουβουκλιώτης και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.
Η Αντιπροσωπεία εξέδωσε και ψήφισμα, το οποίο αφορά τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων «Εξοικονομώ». Τη σχετική εισήγηση προς το σώμα έκανε ο γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μανώλης Μπελιμπασάκης, ο οποίος μίλησε για «έντονες δυσλειτουργίες» και «φοβερές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» στην εξέλιξη των προγραμμάτων, που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη ταλαιπωρία όχι μόνο των μηχανικών, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών.
Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:
Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Με το παρόν ψήφισμα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει γίνει αποδέκτης σειράς παραπόνων και οχλήσεων από πολίτες και συναδέλφους μηχανικούς, αναφορικά με την υλοποίηση και την πρόοδο των διαδοχικών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και κυρίως των αντίστοιχων «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ 2023».
Σε μία περίοδο όπου η ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η δίκαιη μετάβαση σε μία κοινωνία απανθρακοποίησης, ο μετριασμός των επιπτώσεων από αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μας, και κυρίως η επίτευξη των ιδιαιτέρως φιλόδοξων ενεργειακών & περιβαλλοντικών στόχων όπως αυτοί εξειδικεύονται και στο αναθεωρημένο Ε.Σ.Ε.Κ. (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα) του 2023 αποτελούν βασική εθνική προτεραιότητα, οι διαχρονικές δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί στα εν λόγω προγράμματα, αποτελούν εμπόδιο και τροχοπέδη στην προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά.
Ειδικότερα θα θέλαμε να τονίσουμε τα ακόλουθα :
- Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας έχουν δημιουργηθεί τόσο στους μηχανικούς, όσο και στους αναδόχους/προμηθευτές οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα 'ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021', καθώς εδώ και 2,5 έτη παρατηρείται μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων. Ως συνέπεια, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη φορολογηθεί και αποδώσει τον σχετικό Φ.Π.Α., ενώ και οι ωφελούμενοι έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες, χωρίς να τους έχουν καταβληθεί τα ποσά της επιδότησης.
- Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις διαδικασίες αρχικής αξιολόγησης των φακέλων (κυρίως στο «Εξοικονομώ 2023, Ά & ΄Β Κύκλου). Κρίνεται απαραίτητη η διοικητή ενίσχυση της υποστήριξης του Προγράμματος με κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό, προκειμένου να περιοριστούν οι σχετικοί χρόνοι.
- Η διαδικασία ελέγχου των έργων που έχουν κλείσει από τους συμβούλους εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό φθάνοντας πολλές φορές τους 4-5 μήνες, και εκτός αυτού έχει παρατηρηθεί να ζητώνται πρόσθετα δικαιολογητικά τα οποία είτε έχουν ήδη αναρτηθεί από πριν, είτε δεν προβλέπονται καν στους οδηγούς του Προγράμματος, προσθέτοντας περιττή γραφειοκρατία σε μια διαδικασία που όφειλε να είναι πιο ευέλικτη.
- Η μη δυνατότητα απ' ευθείας και κυρίως προσωποποιημένης επικοινωνίας με τους αξιολογητές, οδηγεί σε σημαντικότατες καθυστερήσεις και αίσθημα ανασφάλειας δικαίου προς μηχανικούς και ωφελούμενους. Απαιτείται ριζική αναμόρφωση του τρόπου επικοινωνίας και συνεργασίας αξιολογητών-συμβούλων του έργου, καθότι το αρμόδιο HelpDesk παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες χωρίς δυνατότητα παρέμβασης επί συγκεκριμένων αιτήσεων. Παράλληλα απαιτείται άμεσα διευκρίνηση ως προς το πλήθος και κυρίως τα ακριβή δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση των ελέγχων, καθότι παρατηρούνται φαινόμενα αναζήτησης δικαιολογητικών και παραστατικών a la carte..
- Επίσης, παρατηρείται αναίτια περικοπή δαπανών για τις βεβαιώσεις του άρθρου 30 οι οποίες εκδίδονται στις περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων, τοποθέτησης επίτοιχου ατομικού λέβητα αερίου, ηλιακών συλλεκτών κλπ. Οι βεβαιώσεις ζητούνται κατά το στάδιο του ελέγχου χωρίς όμως να παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθεί ως δαπάνη, όπως γίνεται με τις πράξεις έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
- Ως συνέπεια των μεγάλων καθυστερήσεων ολοκλήρωσης των ελέγχων στους φακέλους παρατηρείται και αντίστοιχη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση εξόφλησης των έργων με το υπολειπόμενο 30%. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι υψηλές προκαταβολές που προβλέφθηκαν στον σχεδιασμό του προγράμματος λειτούργησαν θετικά στην εκκίνηση της διαδικασίας των κατασκευών αλλά πλέον η «στάση» πληρωμών λειτουργεί εξαιρετικά ανασταλτικά προς όλους τους παραγωγικούς συντελεστές των έργων στερώντας σημαντική ρευστότητα από την αγορά. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των τελικών ελέγχων οφείλει να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ταχύτητα, καθότι σημειώνονται ήδη σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στους αναδόχους.
- Τέλη Οκτωβρίου 2024 εκδόθηκαν αποφάσεις υπαγωγής σε έργα των οποίων η διαδικασία έγκρισης των δανείων ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2024. Τα εν λόγω έργα δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εφέτος καθόσον έχουμε μπει στην χειμερινή περίοδο πέραν του ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί καν η διαδικασία εκταμίευσης των προκαταβολών προς τους αναδόχους των εργασιών.
Ως αποτέλεσμα όλων των άνωθεν, το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα και της ολοκλήρωσης των εργασιών από τους αναδόχους, λειτουργεί αποθαρρυντικά τόσο προς τους πολίτες να ενταχθούν στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας καθόσον τα έχουν ταυτίσει με υψηλή γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, όσο και προς τους Μηχανικούς- Συμβούλους των έργων, οι οποίοι εμφανίζονται εκτεθειμένοι προς τους ωφελούμενους πελάτες τους αλλά και τους προμηθευτές, γινόμενοι δέκτες παραπόνων για καθυστερήσεις που ΔΕΝ οφείλονται σε αυτούς.
Ως ένα ελάχιστο μέτρο προτάσεων για τη βελτίωση της εύρυθμης λειτουργίας και επίσπευσης των διαδικασιών του Προγράμματος, προτείνουμε τα εξής:
- Ο ελεγκτής κάθε έργου να είναι συγκεκριμένος έως την ολοκλήρωση του ελέγχου. Η εξέταση του φακέλου θα πραγματοποιείται εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου. Η επανυποβολή των δικαιολογητικών θα ανατίθεται στον ίδιο ελεγκτή έτσι ώστε αφ' ενός να μην απαιτείται ο έλεγχος του φακέλου από την αρχή και αφ' εταίρου να παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τον σύμβουλο έργου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τηρείται στα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρήσεων (εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας κλπ).
- Οι παρατηρήσεις των φακέλων θα εκδίδονται μία φορά, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
- Στελέχωση των υποδομών της ελεγκτικής υπηρεσίας του προγράμματος ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία του ελέγχου για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τελικού ελέγχου
Πηγή: https://news.b2green.gr