ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μια αγορά, προσδιοριζόμενη από την πανδημία όσον αφορά τις συναλλαγές και την πρόθεση των αγοραστών, αλλά και ιδιαίτερα αμυντική όσον αφορά τις τιμές, αποτελεί εκείνη της κατοικίας και των επαγγελματικών χώρων στην Ελλάδα, και τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς.
Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το 2020 δείχνουν σημαντικό περιορισμό της ζήτησης, καθώς απουσιάζουν προς το παρόν τόσο οι ξένοι επενδυτές, όσο και οι Έλληνες με οικονομική ευχέρεια ή διάθεση, ωστόσο οι τιμές πώλησης και μίσθωσης κατοικιών και καταστημάτων, παραμένουν ελαφρά έστω αυξημένες παρά την πανδημία.
Σύμφωνα με την τελευταία απεικόνιση της αγοράς μέσω των στατιστικών στοιχείων που συλλέγει η πλατφόρμα αγγελιών ακινήτων Spitogatos σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +3,3% στις πωλήσεις και +6,5% στις ενοικιάσεις, ενώ σημαντική μείωση τιμών, ανώτερη του 15%, παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές της επικράτειας.
Κατά τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, η επίδραση της πανδημίας αφορά κυρίως τις συναλλαγές και δευτερευόντως τις τιμές, οι οποίες κατά κανόνα διορθώνουν με σημαντική "χρονοκαθυστέρηση". Σημειώνεται ότι και κατά τη δεκαετή ελληνική οικονομική κρίση, της οποίας το προεόρτια φάνηκαν το 2008, η διόρθωση τιμών επήλθε κατά τη διετία 2012-2013, γεγονός που καταδεικνύει πως η αγορά ακινήτων αποτελεί ένα ανθεκτικό στις πιέσεις επενδυτικό προϊόν.
Η αντίσταση στις τιμές πώλησης, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο στην παρούσα συγκυρία αποδίδονται τόσο στην παραπάνω παραδοχή, αλλά και στο γεγονός του ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων "έχουν υπομονή" και εν ολίγοις δεν πιέζονται να εκποιήσουν στην παρούσα συγκυρία.
Εκτιμάται δε ότι η ζήτηση θα επιστρέψει τόσο από εγχώριους αγοραστές όσο και από ξένους επενδυτές, όσο η πανδημία απομακρύνεται. Σήμερα, η απουσία Κινέζων αλλά και άλλων επενδυτών είναι ασφαλώς αισθητή, ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση μεσιτών το ενδιαφέρον παραμένει, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η κτηματαγορά εμφανίζει αντιστάσεις είναι το πλέγμα προστασίας και στήριξης που παρέχουν τα κυβερνητικά μέτρα προς επιχειρήσεις και εργαζομένους. Παρά τη σαφή επίπτωση σε επαγγελματικές μισθώσεις για ακίνητα που απασχολούνται σε εστίαση και λιανεμπόριο και τουρισμό, εν τούτοις δεν έχει εκδηλωθεί "κύμα λουκέτων" και άρα αύξησης των κενών και αδιάθετων ακινήτων. Ακόμη, παρά τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις δικτύων, η κτηματομεσιτική αγορά εκτιμά πως προβεβλημένα ακίνητα δεν θα χάσουν την εμπορικότητα τους, διαβλέποντας ομαλή διόρθωση σε περιφερειακές αγορές και λιγότερο αποδοτικά ακίνητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων η ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων, αν και κατέγραψε σημαντική άνοδο τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει ελκυστική για επενδύσεις συγκρινόμενη με το ευρύτερο περιβάλλον στην Ευρώπη.
Πάντως σε ότι αφορά τη μίσθωση κατοικιών αλλά και εμπορικών ακινήτων διαφαίνεται ελαστικότητα εκ μέρους των ιδιοκτητών, σε αρκετές αστικές περιοχές, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις τα συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούν σε ένα κατά 10% μειωμένο τελικό ενοίκιο, τάση που υποστηρίζεται από την αβεβαιότητα της πανδημία αλλά και την μεταστροφή από τη βραχυχρόνια μίσθωση προς τις μεταβατικές μισθώσεις μικρού ορισμένου χρόνου.